grillningen..

blev av trots blåsten fast vi åt inne :) det var skit trevligt även om Björn var tvungen att gå tidigare då han håller på att "gå in i roll". Han ska spela tre roller i en ny uppsättning på värmlands operan.

Men vi hade trevligt ändå och Pernilla stannade kvar längst trots att Björn var tvungen att gå.

För tillfället är jag dock rätt less. Jag stressar SOM vanligt och funderar seriöst på en stresshanteringskurs på KAU..Jag vore en ypperlig kandidat för den kursen såvida den inte är på kvällen för då måste jag cykla upp och ner och fram och tillbaka - hitta barnvakt eller ta med honom och ja då är det liksom inte lönt med s tresshanteringskurs för då är jag för stressad för att gå hehe

Jag och Carro har dock lovat oss själva att vi ska ge den en chans och kolla tiderna, efter erbjuds ju även meditation så.. men känner jag oss rätt så kommer vi INTE att gå dit o inte ge den en chans :)

Jag stressar pga. allergin, pga. en anhörig till mig nere i Skåneland som behöver min hjälp.. Det tar mkt tid och jag måste antagligen åka ner, jag stressar mig för Anton och hans förskola, för skolan och all litteratur som inte hunnit komma till denna tunga kurs. Jag stressar mig för vinden, fuktskador, utbyggnader o renoveringar.. och då såklart pengar.

Jag stressar mig bara för stressandes skull så jag håller på att bli tokig.. varför kan jag inte vara lika lugn som mike???

Men får väl ta en sak i taget.

I morgon är det föreläsning som jag ser fram emot, är himla intressant. Bara synd att man inte har böcker att läsa i så man har lite förkunskaper till föreläsningen. Den förra var dock inte alls svår.. det var mer allmänbildning, sånt som man lärde sig på gymnasiet. Om arv och miljö med betoning på arv. Personligen så tror jag mer på miljö än arv även om arvet spelar in. Jag tror att , likt hundar föds vi inte med lika många instikter, som för mig är arv utan vi blir präglade av miljön, kulturen, samhället och våra sociala konstruktioner. Katter däremot föds med starka instinkter vilket för mig är att de är mer präglade av sitt arv och inte lika lätt lär sig saker från miljön..

men men det är bara min åsikt.

I vilket fall som helst, kursen är intressant. efter jag  har läst psykologin får jag äran att kalla mig själv beteendevetare och jag blir färdig lärare :) nästan iallafall.. har allmänna kurser kvar.. LÄNGTAR TILLS JAG FÅR KALLA MIG LÄRARE!!

grillning i stormen..

OK .. storm kanske är att överdriva.. men det blåser som f-n och vi som har bjudit grannarna över på en försenad grillkväll.. får hoppas att det blir bättre väder alternativ får vi sitta inne :)

Tyvärr kommer inte Anders och Lisa men Björn, Pernilla, Kalle, Gustav, Kristina, Anders och Lukaz kommer..

alltid trevligt med mat, dryck och trevligt sällskap..

hoppas att battterierna varar tillräckligt många minuter i kväll för några bilder i allafall :)


allergin har kommit tillbaka?

Egentligen är det väl inte så att den har kommit tillbaka utan den har alltid varit där. Men jag har klarat mig ganska bra utan några större problem. Jag var säker på att jag växt ifrån den men tydligen inte. Tecknena har varit där en längre tid, vet inte varför jag kopplade det.. blundade väl för sanningen men de fanns där. Nu den senaste veckan har jag mått riktigt dåligt och det var då jag förstod att det var dags att sköta kosten.

Tack och lov kom mamma med ett glatt besked.. eller är det förhoppning? Hon menade att om jag sköter kosten så tror hon att till skilland från när jag var liten gör det inget om jag syndar ibland.

Hon ska även kontakta sin kompis som tillverkar choklad om hon kan tillverka choklad till mig som jag tål.

Så vad är jag allergisk mot? Ja det vore lättare att säga vad jag tål..

Jag är allergisk mot:

sojaprotein och närbesläktade "ämnen"

alla sädesslagen (inte gluten)

skaldjur

mjölk (överkänslig)

majs

citrusfrukter

Kanske inte låter så mycket men sojaprotein finns i mycket. Dessutom är baljväxter soja så jag kan inte heller äta jordnötter, böner och andra baljväxter. Jag kan inte äta godis, choklad, glass och andra onyttigheter. I med att magarin innehåller soja så blir det svårt att äta ute då folk sällan unnar sina kunder äkta smör. 

I med att jag inte tål närbesläktade ämnen heller så får jag inte äta kiwi ex.

Jag vet inte varför jag är så uppgiven för det är ju ingen dålig diet jag kommer gå på.  Men jag minns hur bökigt det var och nu kommer jag få laga massa olika rätter för killarna lär inte anamma min diet. Jag kan inte gå ut o äta lika lätt för folk tycker det är svårt att hitta nåt jag kan äta.

Å andra sidan kommer jag må mycket bättre, det är en mångsidig kost med bara nyttiga fetter. Och jag kommer rasa i vikt.. kanske blir jag lika tanig osm jag en gång varit.. när jag var som sjukast :) fast det är ju iofs inte så hälsosamt att vara SÅ smal men gå ner lite i vikt så.. ^^


Folke, Jag och Mike på hans 25års dag i Helsingör.. gräslig frisyr jag har haha

skönhet och plastikoperationer

Jag såg på Vakna igår där det diskuterades bloggar på nätet. De diskuterade främst om dessa fjortis bloggar skapade av artonåringar. Dessa artonåringar de syftar på ska göra den ena efter den andra plastikoperationen, de skriker ”hatar bögar” på donken osv. Att skrika ut sådana nedsättande saker om personers sexuella läggning är pinsamt och jag tycker att det är väldigt tragiskt. Jag trodde att vi hade kommit längre än så i dagens samhälle, att homofobi inte var en del av tonårskulturen. Tydligen hade jag fel…

 

Då denna typ av bloggar främst läst av yngre personer som ser upp till dessa artonåringar finns en risk att detta kommer att leda till en form av acceptans.

 

Samma sak när det gäller plastikoperationer, är det verkligen en värld som skall glamoriseras?

 

Detta anser jag dock inte kan skyllas på dessa bloggerskor. Inte konstigt att de har denna snedvridna bild om vad som är en normalitet, skönhet när det är samhället som prackar på dem bilden. Media spär dessutom på detta och ständigt kan man läsa artiklar om plastikoperationer, vikt och utseende.

 

Sedan undrar vi varför ätstörningarna ökar bland barn, många barn blir feta och många bantar sig smala. Vart är samhället på väg när vi prackar på kvinnor en ouppnåelig idealbild som ska anses vara en normalitet?

 

Vi som kallar oss vuxna påverkas av denna bild så varför inte barn och tonåringar som är i en osäker tid i sitt liv.

 

Absolut är detta kulturellt betingat och det är bara att blicka tillbaka till historien för att se att skönhet förändras. Ett tag skulle alla vara överviktiga. Under denna tid så var många fattiga och det var endast rika som var tjocka då de hade råd med mat.

 

I dagens samhälle är det tvärtom. Fetma går att koppla med fattigdom då det faktiskt är dyrt att äta rätt.

 

Ett tag var det ”inne” att vara ljushyad, även detta kopplad till klasskillnader. Fattiga lantbrukar jobbade på åkern och blev bruna medan rika kunde hålla sig i skuggan.

 

Även denna syn är högst kulturell betingat och medan man nu eftersträvar i västvärlden att vara så brun som möjligt så är det ”inne” i många asiatiska länder att vara så vit som möjligt.

 

Jag tycker det är tragiskt att se hur vi kvinnor plågar oss själva på detta vis och varför vi tillåter dessa ideal råda.

Varför inte låta de som är smala vara smala o de som har hull ha hull. Jag uppmuntrar inte övervikt likaväl som jag inte uppmuntrar undervikt men vad som anses vara smalt är alldeles FÖR smalt. Jag vet så många kvinnor som skäms för att de har en storlek 42:a när det är en ypperlig kroppstyp – rent biologiskt, i alla fall om du bär ”övervikten” på rumpa och höft.

 

Och om nu ”att äta rätt” är en kostnadsfråga i dagens samhälle och man oroar sig för fetma, varför går man då inte in och massubtionerar (stavas det så?) nyttiga varor?

 

Varför kan inte det nya skönhetsidealet vara hälsosamt?


Fuktskador

Det var meningen att vi skulle ta tag i köket och renovera den nästa månad. Ser inte så troligt ut nu.. I går upptäckte vi fuktskador på vinden.. o stora sådana.. taket måste lagas och fackverkstakstolarna måste åtgärdas.. jag hade helst viljat ta bort dem eftersom jag vill möblera där uppe.. men har ingen aning om de går att ersättas.. dags att ta reda på det nu i med skadorna.

Jag har ingen aning om hur man lagar fuktskador o tak.. men killen påstår att han vet så jag får väl lita på det :)



Fina blommorna i trädgården



Me and my äskling!

som vanligt..

.. är det ganska stort hopp mellan uppdateringarna, men underligt nog så tror jag inte det är någon som saknar det :)

Det har hänt en hel del, inte så mycket som jag önskat men bra ändå.

En rolig grej är att jag träffade min mobror och min yngsta kusin Szábina i GBG. Det var supertrevligt, men det var lite problem med språkbristningarna då jag har glömt mkt o de har sååå konstig dilekt. Märks att jag är budapestbo o de är ... ja från landet.

Det var så länge sedan jag träffat dem så det var så sjukt kul.. speciellt att träffa szábina då hon var ett barn när vi träffades senast o nu är hon vuxen. Hon fyllde 18år när hon var i Sverige. Det tråkiga är att hon var vä ldigt söt som barn o är fortfarande väldigt vacker MEN hon har väldigt mörkt hår o stora bruna ögon.. men såklart bara för att hon trodde att det bara fanns blondiner i sverige så blondera hon sitt hår.. inte alls snyggt.. men men .. Hon e så vacker ändå så :) szép vagy, Szábina.

Vi träffade även mina föräldrar i GBG samtidigt som vi träffade min morbror och Szábina. Det var mammas födelsedag, så vi började med att shoppa lite i femman huset för att sedan gå vidare till Sensei för lunch.. det var värdelöst helt ärligt. Smaklös mat men trevligt sällskap.

Senare gick vi vidare till Liseberg för både min kusin o morbror älskar karuseller.

På kvällen åkte de tillbaka till skåne men jag fick som present pálinka gjorde på morbrors vin (56%) och starkt, god paprika, odlad av min morbror. Slutligen fick jag underbar gesténye.. som jag saknat gestenye. :)

Anton fick så klart också många fina presenter.

Vi stannade kvar i GBG efter mina föräldrar dragit och fick sova i Evelinas lght *tack gumman*. Så dagen efter passade vi på att träffa Adela för lunch i kompassen och sedan fika vid saluhuset, det var mkt trevligt.

Efter den vistelsen åkte vi tillbaka veckan efter, denna gången utan Anton och vi träffade kompisar ifrån skåne. Vi passade på att fira vår bröllopsdag med så istället för att sova hos kompisar bodde vi på ett jättefint och billigt hotell.. Jag o Mike käkade lunch på avenyn o gick en myspromenad för att sedan gå vidare till Liseberg (igen) för att träffa Charlotta, Martin och Pernilla. Vi hade en trevlig dag på Liseberg förutom när jag  åkte den jävla kanonen.. DET GÖR JAG ALDRIG OM!! Det var det värsta jag varit med om o jag skakade fan i 20minuter efteråt.

På kvällen drog jag och mike vidare o käkade på Barbar. Underbart god mat och trevlig personal så lyckat.

Lagom tills vi "rullat" hem till hotellet så messade evelina o u ndrade om vi ville me ut.. vi tackade tyvärr nej till detta för att vi var så mätta o trötta men fan va trevligt det skulle varit!

Dagen efter ägnande vi förmiddagen till att promenera själva o gå runt på avenyn fick även avnjuta italiensk glass hos den charmiga italienaren och jag fick två rosor av mike.. så sött. .

Vi käkade lunch o drack en kall öl på gamleport tillsammans med Evelina.. så lyckat!

Efter lunch o shopping så softade vi i en park med evelina för att sedan bege sig hemåt.

så det var helt perfekta resor.

Utöver detta har det blivit en del fester, båtturer m.m med nära o kära.

Jag har även läst två kurser i sommar nämligen "Himlen var som en simbassäng" och "drama i naturen". Har bara respons på en novell kvar sedan är dessa två kurserna över såvida det inte krävs ngn komplettering men det har varit trevligt.

I höst ska jag läsa psykologi som jag ser fram emot. vill även läsa dubbla kurser så jag kan ta examen tidigare. .vore så bra om jag fick det. OM jag inte får det så funderar jag på att bli kontakt person samt ledsagare. Det ger extrapengar som kan gå til lhemmet och det vore riktigt trevligt att få ett barn hit ibland samtidigt som man får vara med och hjälpa till ett barn som behöver det!

Jag har insett en sak. Jag har klagat mycket på mitt hem men jag ska vara glad över det hem jag har. Den må kräva renovering men vi har ett toppenläge nära stranden o ett hus med stor pontesial (hur det nu stavas) . Jag hoppas får lov att renovera köket till hösten, vore riktigt najs med ett nytt kök lagom till jul. Har redan ritat upp hur vi vill ha det.

Uppdatering med fler bilder kommer :)



Misses ena kattunge som nu har fått ett annat
 hem hos Ina :)

 
MIke, Martin, Charlotta och Pernilla på Liseberg


Charlotta, Martin o Jag i väntan på att få åka Jukeboxarna, japp de enda vuxna bland barn i kö :)

Mike på hotellets badrum :)


Misse med sina söta kattungar på vårat otroligt vackra golv :)
..

Finaste ungen i världen.. min älskade Anton



Schnappi, stolt morbror till kattungarna :)



Världens finaste vovve - Ior!!

RSS 2.0